Kenmerken Sportief Wandelen

  • Een sport geschikt voor alle leeftijden;
  • Wandeltrainingen van ongeveer 1 uur;
  • Iets sneller dan gewoon wandelen;
  • Op een plezierige manier bewegen in groepsverband;
  • Verbeteren van fitheid en conditie, maar ook gewichtsverlies;
  • U heeft slechts goede wandelschoenen nodig;
  • Zeer geschikt voor mensen met gezondheidsklachten;
  • Verantwoorde opbouw van belasting door professionele begeleiding;
  • Uw conditie meten door middel van 2 km wandelen.

Ontstaanswijze

Sportief Wandelen is ontstaan in 1998 binnen een project van Nederland in Beweging, het actieprogramma van het NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse kankerbestrijding en anderen. 
Deze organisatie zet zich in voor een groei van het aantal Nederlanders dat door een actieve leefstijl de eigen gezondheid positief beïnvloedt. In de afgelopen jaren zijn veel mensen en organisaties aangehaakt bij Nederland in beweging. Onder het motto ”meer mensen op een verantwoorde en vooral ook plezierige manier in beweging”.
De coördinatie en uitvoering van Sportief Wandelen is voor 2002 overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).
Omdat Sportief Wandelen inmiddels breed uitgedragen wordt heeft NISB de keuze gemaakt om de uitvoering van Sportief Wandelen per 1 januari 2005 over te dragen aan de Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Deze organisatie kan beter zorg dragen voor kwaliteit, continuering, coördinatie en uitvoering van Sportief wandelen.

Sportief wandelen is inmiddels uitgegroeid tot een sport die door jong en oud wordt aangeboden door GGD’s, fitnesscentra, Hart in Beweegverenigingen, zorginstellingen zoals fysiotherapiepraktijken, buurthuizen, atletiek-, gymnastiek- en wandelverenigingen. 

Sportief Wandelen wordt verder ontwikkeld door een stuurgroep die adviseert bij het ontwikkelen van een visie en toekomstbeleid. 
Deze bestaat uit de de KNAU, de Kon. Ned. Gymnastiek Unie (KNGU). Het Reumafonds, de Ned. Hartstichting, Hart in beweging (HIB), Fit!vak en Fysiosport. Zij hebben allemaal Sportief Wandelen in hun productenpakket opgenomen. 

Inhoud

Sportief Wandelen is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. Door de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het net iets meer dan het 'gewone wandelen'.
Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo rond de 5 tot 7 kilometer per uur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te voeren. De gemiddelde wandelgroep bestaat uit ongeveer 10-15 personen. Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie. 

De trainingen duren ongeveer 1 uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden. Als Begeleider Sportief Wandelen geef ik tijdens de trainingen technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding. Dit is even wennen want de wandelsport kent niet zoveel trainers of begeleiders. Door een verantwoorde opbouw is de kans op blessures gering. Met name geschikt voor mensen die lange tijd niet gesport hebben en voor mensen met gezondheidsklachten. Doordat Sportief wandelen zeer laagdrempelig is, wandelen is namelijk een makkelijke natuurlijke beweging, is het voor deze groep mensen zeer geschikt. Dat er voor mensen met gezondheidsklachten veel mogelijk is, kunt u lezen in het hoofdstukje Gezondheidsklachten

Ook voor fitte mensen is Sportief Wandelen een uitstekende vorm van bewegen. Zij kunnen flink aan hun trekken komen bij een pittige training, door een aantal verzwarende elementen in te bouwen. 

De opbouw in de trainingen is in blokken van 6 weken. De eerste 6 weken is een periode van gewenning. Daarna volgt een periode van intensivering. Als u dit wilt tenminste. Dit hangt echter af van uw doelstellingen. 
Het is de bedoeling dat de trainingen zoveel mogelijk in de natuur plaatsvinden en dat wandelen in woonwijken vermeden worden. 

Voordat u sportief gaat wandelen is het mogelijk een wandeltest te doen. Deze test is speciaal ontwikkeld voor het meten van de lichamelijke fitheid van beginnende wandelaars. Tijdens de test wandelt u twee kilometer zo snel als u kunt. Meteen na afloop van de test wordt uw hartslag gemeten Op basis van uw hartslag en de gelopen tijd wordt de lichamelijke fitheid bepaald. Het hierbij aansluitende trainingsprogramma wordt op basis van persoonlijke wensen en mogelijkheden opgesteld. Door de test regelmatig af te leggen krijgt de sportieve wandelaar een idee hoe snel de fitheid verbetert op basis van trainingen. Ik verwijs hiervoor naar het hoofdstukje Wandelconditietest

Wandelen en dus ook Sportief Wandelen kan altijd en overal. Het is een activiteit zonder drempels. Het enige dat u nodig heeft zijn goede wandelschoenen. U draagt bij voorkeur kleding die gemakkelijk en comfortabel zit, zoals een joggingbroek. Bij regenval volstaat een regenpak en een hoofddeksel ter bescherming. 
Bij zeer extreme weersomstandigheden wordt er niet getraind. Dit kan zijn bij ijzel of hevige regenval die gepaard gaat met veel wind.